Neem contact op: (038) 385 51 61

Als je passie toont krijg je mensen mee

Auteur: Groothuis Bouwgroep

Editie: Grootspraak Zomer 2018

Als student verkocht Harry van Dalfsen op weg naar de universiteit in Groningen tapijt aan eigenaren van nieuwbouwwoningen. Uit die handel om zijn jonge gezin draaiende te houden, is de huidige Venture Group ontstaan. Jaarlijks maakt onderdeel Vadain gordijnen met een totale lengte van ‘Spitsbergen tot de Algarve’. Samen met dochter Margreet begeeft Harry zich nu ook in de vastgoedsector. Met Groothuis Bouwgroep toverden zij een Zwolse school om tot appartementencomplex.

“Dit heeft Groothuis Bouwgroep ook gebouwd: na dertig jaar nog steeds niet gedateerd…”, glimlacht Harry bij het welkom in zijn kantoor in Genemuiden. Daar begon hij ooit een gordijnenatelier dat uitgroeide tot een vooraanstaand producent van gordijnen met vestigingen in Nederland, Polen en India. Eén naaister in het atelier werden ruim zevenhonderd ‘modinettes’. Een rondgang door het bedrijf laat een indrukwekkende productie zien, waarbij alles in eigen huis wordt gehouden, tot aan de distributie toe.

Het succes is voor Harry nooit een reden tot achterover leunen geweest. Voortdurend zocht hij nieuwe wegen. “Eigenlijk zijn de gordijnen op mijn pad gekomen, want ik studeerde rechten en wilde strafpleiter worden. Ondanks de onderneming heb ik die studie afgerond. Ik had mijn vader beloofd dat ik voor mijn 40e mijn bul zou halen en dat is net gelukt. Helaas overleed mijn vader kort daarvoor. Die juridische kennis kwam binnen het bedrijf goed van pas en daaruit is het eigen juridisch bureau VD&P ontstaan.”

Maar dat was lang niet de grootste uitbreiding van zijn bedrijf. Hij verbaasde zich met wat kameraden over het ‘geklungel met omkleden’ in sportaccommodaties. Een kluisjessysteem was het resultaat van het brainstormen en sindsdien zijn veel zwembaden en sportcomplexen voorzien van die lockers met een toegangscode. “Als je iets boven de grond kunt, kun je dat ook onder de grond…”, zegt Harry, terwijl hij wijst op de ondergrondse afvalcontainers van zijn VConsyst. Dat zijn bekende verschijnselen in het straatbeeld van veel Nederlandse, maar ook steeds meer binnen en buiten Europa.

Met vijf kinderen binnen de onderneming is zijn Venture Group, waaronder de verschillende bedrijven vallen, uitgegroeid tot familiebedrijf. Dat is een gevoel dat Harry koestert. “Het sociale aspect vind ik heel belangrijk. Tot op heden heb ik bijvoorbeeld alle jubilarissen nog persoonlijk kunnen toespreken. Een bedrijf bouw je nooit alleen op, maar als je passie toont, krijg je anderen in je slipstream mee. En die geef ik graag vertrouwen. Mensen ontwikkelen zich pas als ze zelfstandig kunnen werken en af en toe de fout in gaan.”

Margreet en Harry van Dalfsen

Met de toepasselijke naam Vhamilia is Harry weer eens een nieuwe weg ingeslagen, al beschikte hij al over de nodige vastgoedobjecten. De Zwolse Sint Antoniusschool is een van de eerste projecten die Vhamilia Vastgoed ontwikkelde. “Wij liepen door het gebouw en hadden meteen voor ogen hoe het er uit moest zien”, zegt Margreet. Vader Harry had dat eerder ook al met een oud bedrijfspand in Polen waarin nu een productiehal van Vadain is gevestigd. Daarmee werd het cultureel bedrijfserfgoed gered van de slopershamer.

Van de historische school is geen hypermodern complex gemaakt, zegt Margreet. “Wij wilden de historie juist bewaren, waardoor veel oude elementen in tact zijn gebleven. Tijdens de bouw kwam de geschiedenis van dit pand regelmatig boven water. Boven het plafond werden oude schriften van leerlingen gevonden, maar ook ontdekte Groothuis munitie uit de Tweede Wereldoorlog. Het is nog niet duidelijk of die van de Duitsers of Canadezen waren: beide hebben deze school een tijd gebruikt.”

Over de samenwerking met Groothuis Bouwgroep zijn vader en dochter Van Dalfsen enthousiast. “Dankzij dit project hebben we een oude relatie weer nieuw leven ingeblazen en dat heeft een prachtig project opgeleverd. Het werkt zoveel prettiger als je elkaar kent en elkaar kunt vertrouwen. En daarbij speelt zeker mee dat we allebei een familiebedrijf zijn”, vindt Harry.

Dat karakter komt ook terug in het appartementencomplex, vult Margreet aan. “Bij de ingang hebben we een plaquette in de stenen gemetseld met daarop een nieuw ontwikkeld familiewapen. Een klein detail, met voor ons een grote waarde.”

Sampark

“Een goede vriend van me zei: ‘‘als je niet kunt delen, ben je arm…”, zegt Harry van Dalfsen als hij over de Stichting Sampark vertelt. Vanuit zijn zakelijke stappen in India ontstonden onderwijsprojecten in dat land, waar veel kinderen aan een mooie toekomst werken. De stichting heeft de afgelopen jaren veel bereikt met onder meer een rally, een golftoernooi, wijnverkoop en veel andere activiteiten. Dankzij een structurele bijdrage van veel sponsoren is Sampark uitgegroeid tot een prachtig project. “In deze stichting gaat ontzettend veel tijd zitten, maar elke keer als ik op die school kom krijg ik kippenvel”, zegt Harry, die ondernemers ook regelmatig meeneemt op reis naar India. Dan laat hij het land met al zijn positieve en negatieve facetten zien.

Kijk voor meer informatie op www.sampark.nl

Menu