Neem contact op: 038 - 385 51 61

Oude toiletunits zijn straks moderne kantoren

Pieter Bloemhof en Stijn Haak over de circulaire units

Oude toiletunits zijn straks moderne kantoren

“Mensen schudden bij dit soort projecten meestal eerst met hun hoofd en zijn later verrast door het eindresultaat. Dat verwacht ik nu ook…”, lacht uitvoerder Pieter Bloemhof als hij vertelt over twee toiletunits die Groothuis Bouwgroep ombouwt tot ‘tiny kantoorruimtes’. Ook Stijn Haak is bij het project betrokken. De student aan de TU Delft werkt een dag in de week bij Groothuis Bouwgroep. Ze vertellen het verhaal van de voormalige toiletunits die een nieuw leven krijgen. Deze zullen in de toekomst ingezet worden als focuswerkplekken.

Bloemhof werkte in het verleden aan restauraties en renovaties van oude gebouwen. Vandaar dat hij de mogelijkheden van het project zag. ‘Experimenteren’ vindt hij bovendien leuk. “Veel mensen vroegen zich ongetwijfeld af wat we nou met die toiletunits moesten. ‘Oude bende…’, was vast de gedachte. Maar straks hebben we een prachtige kantoorplek voor één of twee personen met een mooie veranda, tuindeurtjes en zelfs zonnepanelen op het dak. Hiermee laten we zien dat je in mogelijkheden moet denken.”

Circulair ontwerpen

Het ontwerp is van de hand van Stijn Haak die architectuur studeert. De opdracht om volledig circulair te werken sprak hem aan. “Tijdens de studie is daarvoor ook veel aandacht: je moet heel goed beargumenteren waarom je een minder duurzaam materiaal wilt gebruiken. Bij circulair ontwerpen ga je uit van de materialen die beschikbaar zijn. Dat is anders dan traditionele architectuur waarbij het ontwerp centraal staat. In dit geval kozen we voor veel sloophout. Dat heeft de minste CO2-uitstoot, een duurzame uitstraling en is bovendien geschikt voor modulair bouwen. De materialen zijn vrij eenvoudig nogmaals te gebruiken. Verder struinden we Marktplaats af op zoek naar materialen.”

Veel ervaring opdoen

Groothuis Bouwgroep werkt bij de ombouw van de units samen met Opleidingsvereniging Genemuiden dat jongeren klaarstoomt voor de bouwsector. De leerlingen zochten samen met Bloemhof, Haak en Marc Klaver naar circulaire materialen en toepassingen. Daarmee doen beide partijen weer veel ervaring op. Volgens Bloemhof is dat heel belangrijk. “De omslag naar circulair bouwen is vooral een kwestie van bewustwording. Pas in de praktijk loop je tegen knelpunten aan én ontdek je alle mogelijkheden. Dit is een heel andere manier van werken dan de traditionele bouw.”

Cultuuromslag

Maar dat er volop kansen zijn, maakt het relatief kleine project weer duidelijk. Groothuis Bouwgroep plaatst de units straks voor het kantoor in Genemuiden. Bloemhof: “Dan kunnen we klanten laten zien wat de mogelijkheden zijn. Ook dat is belangrijk, want ook klanten moeten de omslag maken. Vaak is de gedachte dat nieuwbouw beter is dan hergebruik en dat hoeft beslist niet het geval te zijn. Wat niet meewerkt is dat het gebruik van hergebruikte materialen vaak niet goedkoper is dan nieuwe, omdat je meer handelingen moet doen. Aan de andere kant zijn veel bouwmaterialen moeilijk leverbaar. Daardoor zie je dat de belangstelling voor gebruikte materialen sterk toeneemt.”

Theorie en praktijk

Stijn Haak is enthousiast over het eindresultaat en zijn samenwerking met Groothuis Bouwgroep. “Ik werd via LinkedIn benaderd en ben me toen gaan verdiepen in het bedrijf. De circulaire projecten van Groothuis Bouwgroep spraken me meteen aan. Nu werk ik hier een dag in de week. Die afwisseling van de theorie op de universiteit en de praktijk bij Groothuis Bouwgroep is heel prettig. Dit was ook een prachtig project om aan te werken. Als je echt met circulair bouwen aan de slag gaat, kom je tot verrassende resultaten.”

 

 

Menu