Neem contact op: (038) 385 51 61

Blog: (Geen) zorgen voor de dag van morgen

Auteur: Claudi Groothuis / 6 juni 2019

‘Wat de toekomst brengt, weten we niet’. Wél zie ik doorgaans de toekomst in vertrouwen tegemoet, ook al zijn er tal van onzekerheden. Geen zorgen voor de dag van morgen. Zakelijk gezien is het desondanks nodig om je op alle mogelijke manieren voor te bereiden op de toekomst. We kennen allemaal de slogan: resultaten uit het verleden bieden geen garanties!

Daarom staat Groothuis Bouwgroep in dit jubileumjaar niet alleen stil bij zestig jaar bedrijfsgeschiedenis, maar richten we de blik ook nadrukkelijk op de toekomst. Bijvoorbeeld tijdens het OranjeCafé op 13 juni, waarin strategisch denker Paul de Ruijter onze gasten inspireert over het thema scenariodenken.

Zijn inzichten inspireerden mij al tijdens mijn studie aan Universiteit Nyenrode. Een beslissing die iemand aan de andere kant van de wereld neemt, heeft soms grote invloed op de toekomst van een bedrijf. Politieke veranderingen, economische ontwikkelingen en nieuwe wetgeving zijn moeilijk voorspelbaar, maar zorgen wel dat een bedrijf visie en ambitie moet bijstellen.

Kijk alleen maar naar de ontwikkelingen in de bouw. Wie verwachtte twintig jaar geleden dat duurzaamheid nu zo’n grote rol speelt in onze sector? Gasloos en circulair bouwen wordt razendsnel de nieuwe standaard. En vermoedelijk volgen daarna weer andere trends en innovaties.

Persoonlijk krijg ik veel energie uit dat soort vraagstukken. Ik vind het boeiend om na te denken over hoe we de wereld wat aantrekkelijker kunnen maken voor de volgende generaties. Eigenlijk is dat de kern van rentmeesterschap. Een woord dat niet voor niets onderdeel uitmaakt van het DNA van Groothuis Bouwgroep.

Buiten duurzaamheid zijn er nog veel meer thema’s die de toekomst van een onderneming beïnvloeden. Scenariodenken is een goed instrument om die kansen en bedreigingen zoveel mogelijk in kaart te brengen. Ik zie dat als een ‘gereedschapskist voor de toekomst’, waaruit je het juiste gereedschap pakt op momenten dat het nodig is, zodat een bedrijf moeilijke periodes doorstaat, opnieuw kan floreren en daarmee toekomstbestendig blijft.

Inspiratie voor hoe je zo’n gereedschapskist samenstelt geeft Paul de Ruijter tijdens het OranjeCafé. Van harte aanbevolen; er zijn nog wat plaatsen beschikbaar.

Menu