Neem contact op: (038) 385 51 61

Blog: Circulair Doen

Auteur: Willem Jan van de Worp / 5 februari 2020

DOEN! Het centrale woord in onze gezamenlijke ontdekkingsreis is circulair bouwen. Een ontdekkingsreis die langs uiteenlopende (on-)mogelijkheden loopt. Een reis die vol zit met technische, financiële en juridische uitdagingen. En een projectgroep die barst van de ambitie om kennis op te doen en zo in de toekomst van ons bouwen een betekenisvolle bijdrage te leveren. En dat begint met grote ideeën, handen uit de mouwen en het nemen van kleine stapjes elke keer. Als initiatiefnemer hebben we samen met eindgebruiker BouwLab Haarlem, adviseurs en een slooponderneming het streven om in 2020 onze circulaire ambities te realiseren. De lessen en kennis hiervan worden gedeeld in casestudies, presentaties en events. Het gewenste gebouw voor BouwLab is zo een studieobject, startup en project in één. En dat vraagt iets van alle deelnemers: openheid, transparantie, gezamenlijke wil en doorzettingsvermogen. Na ‘dromen’ is het nu tijd voor ‘durven en doen’.

Wat is nu het circulair bouwen van een BouwLab? Enkel hergebruik van materialen? Staal kunnen we omsmelten, steen kunnen we vergruizen. Duur en bovenal erg milieuonvriendelijk. Opnieuw inzetten van materialen is natuurlijk een goed streven, simpel is het niet. De vraag naar circulair bouwen gaat verder en ligt veel integraler. Zijn materialen en/of componenten demontabel, hernieuwbaar en in een latere fase inzetbaar met behoud van waarde en zonder verdere milieubelasting? Anders slopen/oogsten vraagt om anders bouwen en dus anders ontwerpen. Hoe haalbaar en waarschijnlijk is het dat we anders gaan bouwen? Bewust handelen met deze vragen en reflecteren op ons handelen. Het brengt ons in een nieuw perspectief. Traditionele ketens moeten open en integraal samenwerken is een must, om elkaar en onze toekomst sterker te maken.

In ons pilotproject zijn de krachten gebundeld om ruimtebehoefte voor BouwLab te realiseren met een opvallende verschijningsvorm en circulaire ambities. Deze ambities kunnen voor een groot deel worden ingevuld met een donorgebouw, hier blijken constructie en gevelelementen herbruikbaar te zijn. In de samenwerkingsketen brengt dit nieuwe uitdagingen met zich mee. Wie voert wat uit? Hoe kan dit gaan voldoen aan vigerende wet- en regelgeving? Hoe zit het met garanties en levensduur? Dan zijn er nog gebouwonderdelen in te vullen zoals fundatie, gevel en dak. Vanuit de visie dat het gebouw zelfvoorzienend, 100% demontabel en bouwmaterialen 100% herinzetbaar moeten zijn, is een zoektocht naar nieuwe toepassingen gestart. Waar dit toe zal leiden is nog niet vast te stellen, we komen zo wel in aanraking met nieuwe innovaties en toepassingen. Met de gezamenlijke passie en wil hebben groot vertrouwen in een betekenisvolle zoektocht die ons verder zal helpen in toekomstige circulaire toepassingen!

 

Menu