Auteur: Redactie Grootspraak

Editie: Grootspraak Winter 2017

“Achteraf ben ik blij dat je me hiervoor gevraagd hebt: een onvergetelijke ervaring”, zegt Bert Jan Groothuis tegen directeur Eric Stubbé van ALLSAFE Mini Opslag. Ze beklommen in september met andere partners van ALLSAFE de Afrikaanse reus Kilimanjaro. Daarmee zamelden ze anderhalve ton in voor twee Keniase scholen die ALLSAFE ondersteunt.

De relatie tussen ALLSAFE en Groothuis Bouwgroep dateert van begin deze eeuw. Groothuis realiseerde een van de eerste vestigingen van ALLSAFE. Na deze bouw in Almere volgden nog veel projecten, waardoor beide bedrijven steeds verder naar elkaar toegroeiden. “Groothuis is een mooi en ongelooflijk transparant familiebedrijf. Daardoor kunnen we ook onze menselijke onzekerheden met elkaar bespreken”, zegt Stubbé. Dankzij een soortgelijke relatie kwam hij in Kenia terecht. “Een leverancier werd een vriend en die vertelde over zijn Stichting 4 Life, waarmee hij scholen in Kenia helpt. Dat vind ik mooie projecten: naast de opvoeding is opleiding cruciaal voor kinderen. Daarmee krijgen ze de kans op een goede toekomst. Tegelijkertijd help je zo de wereld een beetje beter te maken.”

ALLSAFE zet zich op meerdere fronten in: naast een jaarlijkse bijdrage aan het project, stimuleert het klanten maandelijks een euro extra huur te betalen. Dit bedrag gaat ook naar Afrika. Daarnaast zet ALLSAFE sponsoracties op touw. Na twee sponsorbeklimmingen van de Mont Blanc was dit keer de Kilimanjaro aan de beurt. “Ons 25-jarig jubileum was een mooie aanleiding voor deze expeditie. Samen met een aantal van onze relaties wilde ik de top van deze 5800 meter berg halen, zeker omdat pogingen op de Mont Blanc twee keer vlak voor het einde mislukten.”

Een van de zakenrelaties die werd benaderd was Bert Jan Groothuis. Die stond op voorhand niet te juichen, geeft hij eerlijk toe. “Ik ben niet zo’n sporter en zag op tegen de voorbereidingen. Ondanks dat ik later veel heb getraind, bleef ik onzeker. Ook omdat je volledig uit je comfort zone wordt gehaald: ik had geen idee wat ik kon verwachten”, vertelt Groothuis, die achteraf dolblij is met de uitnodiging van Stubbé. “Tijdens de dagenlange beklimming zit je zonder telefoon, televisie en andere luxe. Je bent volkomen op elkaar aangewezen. En juist daardoor ontstaan er mooie momenten. Ik had dit niet willen missen.” Stubbé knikt. “Ik ken Bert Jan al jaren, maar diepe gesprekken voerden we nooit. Dat gebeurde tijdens de afdaling van de Kilimanjaro wel. Je leert elkaar heel goed kennen. Mooi vind ik dat Bert Jan altijd zichzelf blijft. Toen we terug waren op 1300 meter konden we lunchen. Iedereen bestelde daar een drankje, behalve Bert Jan. Die haalde een blikje bier uit zijn tas en genoot daar ontzettend van”, vertelt Stubbé. “Die had ik de hele tocht bewaard…”, glimlacht Groothuis.

 

 

Makkelijk was de tocht niet, ondanks de gunstige weersomstandigheden. “’s Nachts was het met -23 graden zo koud dat mijn water bevroor. Dan weet je dat je moet wachten tot de zon doorbreekt voordat je weer iets kunt drinken. Toch verliep de tocht goed. Normaal gesproken haalt 40 procent van de klimmers de top, ons percentage lag op 68 procent”, vertelt Stubbé, die zich zijn gevoel op de top makkelijk voor de geest kan halen. “Ik stond daar uit euforie maar wat te huppelen. Prachtig om zo’n reis mee te maken én de top te halen. Helaas zit het wel in mijn karakter om daarna meteen weer aan een nieuwe onderneming te denken…” Uiteindelijk leverde de sponsoractie ongeveer anderhalve ton op. Groothuis Bouwgroep droeg achtduizend euro bij. Geld dat heel goed terechtkomt, zegt Stubbé. “Voor de beklimming bezochten we met de hele groep de twee scholen, die in de sloppenwijk van Nairobi staan. Toen zag iedereen waarvoor we dit allemaal doen. Voor 75 euro kan een Keniaas kind een jaar naar school, voor 150 euro naar een middelbare school. Prachtig vind ik dat een van de kinderen nu op de universiteit zit.”

Dat ALLSAFE zich inzet voor dit soort projecten past bij het bedrijf. Stubbé: “Ondernemen en samen dingen doen is ontzettend leuk. Pas zijn we met het hele bedrijf een dag naar Parijs geweest. Dan zie je het teamgevoel verder groeien. Zakelijk blijven we ons ontwikkelen door nieuwe vestigingen te openen en daarnaast zetten we ons voor een betere wereld. Een volgende stap is nadenken over het bieden van werkgelegenheid aan Kenia.”En ondertussen borrelen er alweer plannen voor een volgende sponsoractie. Bert Jan Groothuis glimlacht. “Je mag mij wel weer vragen….”

  

Volgend artikel:
Vorig artikel: