Auteur: Groothuis Bouwgroep

Editie: Grootspraak Zomer 2018

54 bewoners van Philadelphia wonen vier maanden eerder dan verwacht in Oosterlandenhof in IJsselmuiden. Groothuis Bouwgroep bouwde daar drie woongebouwen en een gebouw voor dagbesteding. “We moesten even wennen aan de LEAN-methode van Groothuis Bouwgroep, maar uiteindelijk liep de bouw daardoor zeer voorspoedig”, zegt projectmanager Margriet Odink van Philadelphia over het project waaraan precies twaalf maanden is gebouwd.

Aan de rand van IJsselmuiden staat nu een prachtig wooncomplex, dichtbij een nieuwbouwwijk en vlak bij uitvalswegen naar Kampen en Zwolle. “We waren even bang dat we buitenaf op een industrieterrein zouden komen, maar uiteindelijk is de locatie perfect”, vertelt Margriet. Ze kijkt uit over zo’n typisch Nederlands weidelandschap en een al even Nederlandse ijsbaan.

Buiten het enthousiasme over de locatie, is ze vooral blij dat er nu een alternatief is voor een aantal verouderde voorzieningen in IJsselmuiden. 54 meervoudig beperkte bewoners vonden in zes woongroepen een moderne nieuwe plek. “Natuurlijk is een verhuizing heel spannend voor deze mensen, de familie en de medewerkers. Tijdens twee speciale kijkdagen raakten ze al enthousiast over deze locatie. Voor de medewerkers zijn er ook introductiedagen geweest zodat ze precies weten hoe het gebouw in elkaar steekt en hoe de apparatuur werkt.” Ook de medewerkers van Groothuis zijn enthousiast over de kijkdagen. “Op dat soort momenten zie je voor wie je bouwt. En als de reacties dan ook nog zo superpositief zijn…”, glimlacht Wiljan van der Heide, projectleider van Groothuis Bouwgroep. Hij kijkt sowieso terug op een voorspoedig verlopen project, al waren er genoeg uitdagingen. “Bouwen voor de zorg is wat anders dan standaard woningbouw of utiliteitsbouw. Over elk detail moet je heel goed nadenken. Neem de verlichting. Als mensen in een rolstoel achterover zitten, moeten ze geen hinder van het licht hebben. Leuk detail is ook het behang bij de ingang van de ruimtes: bewoners kunnen daaraan voelen dat ze bij hun appartement zijn.”

Margriet Odink, Wiljan van der Heide en Evert Troost

Voor Philadelphia was het creëren van een thuisgevoel en een prettige woonomgeving belangrijk. Vandaar bijvoorbeeld de keuze voor een eigen ingang per woongroep. “Dat betekent dat de, verwarmde, trappenhuizen aan de buitenkant van het pand zitten”, vertelt Margriet, terwijl ze zelf naar een lift loopt. Zonder dat ze op de knop drukt, gaat de deur open. Ook al zo’n bijzondere functionaliteit op de locatie. “Handig zijn ook de stortkokers op de verdiepingen. Medewerkers kunnen daarin bijvoorbeeld vuilniszakken droppen, zodat ze die niet iedere keer naar beneden hoeven te brengen.”

De grote verhuizing vond al voor de zomervakantie plaats, terwijl eerder rekening was gehouden met het najaar. “Dat heeft alles te maken met de werkwijze van Groothuis Bouwgroep. Dankzij hun LEAN-principe loopt een project heel gestructureerd. Voor ons en andere bouwpartners was de werkwijze nieuw en in het begin moesten we daar aan wennen, maar uiteindelijk zijn we heel enthousiast over dit traject. Elke dag dat we de verouderde locaties eerder konden verlaten, was meegenomen.”

En dus wonen en werken bewoners en medewerkers sinds de tweede helft van juni op de nieuwe plek. Bovendien komen dagelijks cliënten van andere locaties naar het prachtige gebouw voor dagbesteding met veel faciliteiten en ruimte voor de verschillende activiteiten. Hopelijk voelen bewoners en gebruikers zich er snel thuis. “Dat heeft ook te maken met wat wij het Huis van Philadelphia noemen. Voor elke nieuwbouw gaan we eerst met alle betrokkenen om tafel: van bewoners en familie tot de architect. Op die manier bouw je locaties waarbij iedereen betrokken is geweest en waar het uiteindelijk fijn wonen en werken is.”

Volgend artikel:
Vorig artikel: