Auteur: Groothuis Bouwgroep

Editie: Grootspraak Zomer 2018

Een wandeling maken door een complex dat nog gebouwd moet worden en alvast bepalen welke kleuren of meubels het beste tot hun recht komen. Met Virtual Reality (VR) is dat mogelijk. Groothuis Bouwgroep biedt opdrachtgevers binnenkort deze extra dimensie. Volgens Gerjan Timmerman en Dennis Grasdijk profiteren klanten op nog meer manieren van de moderne applicaties.

Groothuis Bouwgroep ontwerpt al jarenlang in BIM. Dat is een digitaal 3D-model van het bouwplan met daarin alle informatie over de onderdelen. Met de koppeling van BIM aan VR gaat Groothuis nu een stap verder. “En VR is meer dan zo’n bril op het hoofd zetten…”, zegt Dennis Grasdijk. “Met een fotorealistisch 3D model op smartphone, tablet of pc beleven klanten hoe hun gebouw er straks uitziet. Ze lopen door het gebouw en kunnen zich alvast optimaal voorbereiden op de verhuizing. Na de oplevering komen ze niet meer voor verrassingen te staan, ze weten precies wat ze kunnen verwachten.”

Die extra klantbeleving wordt ook van bouwaanbieders verwacht, merkte studente Lilian tijdens haar afstudeerproject bij Groothuis Bouwgroep. Ze sprak met diverse opdrachtgevers. “VR is meer dan een marketing tool. Uit het onderzoek blijkt dat opdrachtgevers deze mogelijkheid zeer waarderen en eigenlijk ook verwachten. Het wordt hoger gewaardeerd dan 2D tekeningen. Ze kunnen een gebouw digitaal van alle kanten doorlopen en ervaren hoe groot de ruimte is. Daarnaast kan de klant bijvoorbeeld bekijken welke kleuren en inrichting in een bepaalde ruimte passen.”

Volgens Gerjan Timmerman biedt BIM veel mogelijkheden om de service aan klanten verder te verbeteren, ook na de oplevering van een pand. Hij noemt als voorbeeld een defecte deurkruk. “In de praktijk van nu gaat iemand op locatie bekijken welk type deurkruk gebruikt is. Voordat een bestelling vervolgens binnen is en de nieuwe deurkruk is geplaatst, ben je een tijd verder. Als die informatie in BIM staat, bestel je na een melding meteen de juiste deurkruk. Een klant is dan veel eerder geholpen.” Gerjan verwacht dat de moderne toepassingen op termijn de dagelijkse bouwpraktijk veranderen. “De bouw heeft in de toekomst meer applicateurs dan timmermensen nodig. Dankzij hulpmiddelen als BIM worden nog meer onderdelen prefab gemaakt. Die moeten op de bouwplaats alleen in elkaar worden gezet. ‘Legolisering’, noemen ze dat wel. Bouwen én beheren wordt steeds efficiënter.”

“VR krijgt een grote rol op de bouwplaats…” zegt Dennis. “Het is al mogelijk om op de bouw de posities van bouwdelen te bepalen met behulp van een speciale bril, zonder dat er een meetlint aan te pas komt. Dit is nog in ontwikkeling en wij volgen dit op de voet. We verwachten dat het niet lang meer duurt voordat dit op de bouwplaatsen van Groothuis wordt toegepast.”

Groothuis Bouwgroep werkt bij de koppeling van BIM aan virtual reality samen met professionele partners. Voor de zomer wordt een pilot afgerond, waarna Groothuis opdrachtgevers de extra klantbeleving in VR zo snel mogelijk ‘standaard’ aanbiedt.

Volgend artikel:
Vorig artikel: