Auteur: Redactie Grootspraak

Editie: Grootspraak Winter 2017

“Groothuis Bouwgroep luistert heel goed naar de wensen van een opdrachtgever, maar is ook eigenwijs genoeg om met afwijkende voorstellen te komen die een bouwplan verbeteren”, zeggen eigenaren Jeroen Nodelijk en Gijs Lindeboom van Remako Paper & Board BV in Elburg. Ze verhuizen komend jaar naar een groot nieuw pand in Biddinghuizen. Dat Groothuis Bouwgroep in een vroeg stadium meedacht over het bouwplan, levert het bedrijf veel voordeel op.

Remako en zusterbedrijf Papyrolux Converters BV huren momenteel een aantal loodsen en bijgebouwen in Elburg. Remako is het handelsbedrijf en Papyrolux Converters doet de op- en overslag en verwerking voor Remako en externe opdrachtgevers. In Elburg staat veel ‘niet regulier’ papier en karton opgeslagen. “Remako koopt bijvoorbeeld restvoorraden en restanten van drukkerijen en papierfabrieken, maar ook beschadigde partijen. Deze week bijvoorbeeld nog een lading papier uit een vrachtwagen die in Frankrijk bij een ongeluk betrokken was. Het papier komt vervolgens naar Elburg waar de goederen en eventuele schade wordt opgenomen. Wij specificeren als het ware ongespecificeerde partijen om zo een stuk meerwaarde te creëren”, legt Gijs Lindeboom uit.

Sinds 1965 bouwde Remako een grote deskundigheid op in de branche. Een kleine twintig jaar later trok het bedrijf in het huidige pand. “Dat is steeds verder uitgebreid met aanbouwen en loodsen, waardoor de interne logistiek niet ideaal is. Ook hebben we meer ruimte nodig. Dat was de aanleiding voor een onderzoek dat uit moest wijzen of we voor het huurbudget konden bouwen op een nieuwe locatie”, vertelt Nodelijk.

Ook leverde die andere indeling een belangrijk bijeffect op, vult Lindeboom aan. “Het gebouw biedt nu veel meer duurzame mogelijkheden en is straks volledig energieneutraal. Daardoor komen wij in aanmerking voor de nodige subsidies. Dat is een goed voorbeeld van de meerwaarde van Groothuis Bouwgroep. De werkwijze spreekt ons ook aan: eerst nam het projectteam ons heel goed mee in alle keuzes die we moesten maken en daarna zaten alle betrokken partijen tegelijk aan tafel. Door die goede voorbereiding en samenwerking hebben we echt een vliegende start gemaakt.”

‘Groothuis vond het antwoord op die vraag op een manier die Remako aanvankelijk niet voor ogen had’

 

En die bliksemstart is nodig ook, want Remako moet halverwege 2018 verhuizen naar polderdorp Biddinghuizen. De ervaringen tot dusver geven Nodelijk en Lindeboom alle vertrouwen in een goede afloop. “Uiteindelijk kunnen we ons bedrijf straks verder ontwikkelen. We hebben straks meer opslagruimte en dat is essentieel voor Remako. Bijna alle partijen die wij kopen komen eerst naar Elburg. Pas na een zorgvuldige controle en bewerking gaan ze naar afnemers. Dat kan wat ons betreft niet in een extern magazijn.”

De nieuwe locatie in Biddinghuizen heeft straks een oppervlakte van 22.500 vierkante meter, waarvan 12.500 vloeroppervlak. Eind oktober ging de eerste paal de grond in, wat als feestelijk startmoment werd gevierd. Na een positieve conclusie nodigde Remako vervolgens verschillende aannemers uit voor een gesprek. “Puur om te kijken of we bij elkaar pasten”, zegt Nodelijk. Na die gesprekken bleven drie aannemers over die een offerte en plan van aanpak schreven. Hierin was ruimte om met een ontwerpvoorstel te komen. Groothuis Bouwgroep kwam vervolgens met het beste plan én de scherpste prijs. Uit hun plan bleek dat ze heel goed snapten waarmee wij ons bezighouden en wat we daarvoor nodig hebben”, analyseert Lindeboom.

Remako wilde een ‘zakelijk en eenvoudig’ gebouw, zonder dat het de ‘uitstraling van portocabins’ zou krijgen. Groothuis vond het antwoord op die vraag op een manier die Remako aanvankelijk niet voor ogen had. “Wij wilden eigenlijk een inpandig kantoor, maar Groothuis raadde ons dat heel eigenwijs af. Een kantoor aan de voorzijde geeft ons gebouw veel meer ‘smoel’, terwijl de bedrijfshallen nu ook nog goedkoper gebouwd kunnen worden”, vertelt Nodelijk.

Eind oktober werd de eerste heipaal symbolisch de grond in geslagen bij project Remako. Een feestelijk startmoment van de bouw. Dit werd samen met alle bouwpartners van het duurzame project gevierd.

Volgend artikel:
Vorig artikel: