Auteur: Groothuis Bouwgroep / 8 januari 2019

Duurzaamheidstransitie en vastgoedwaarde
De duurzaamheidstransitie heeft impact op ons vastgoed en het gebruik daarvan. Zo moet bestaand vastgoed in 2023 minimaal een label C hebben, vastgoed dat daar niet aan voldoet is onverhuurbaar en onverkoopbaar. Dit vraagt om concrete maatregelen op het gebied van verduurzaming.

Bij verduurzaming ligt veelal de focus op een besparing van de energiekosten, maar duurzaamheid gaat veel breder en dieper dan alleen die besparing. Wij leven op een aarde waar grondstoffen eindig zijn, waarin vervuiling en ongezonde situaties verergeren als we ons gedrag niet veranderen. Daarom is het belangrijk om binnen de duurzaamheidstransitie ook te verdiepen in circulariteit. Niet alle bouwmaterialen hoeven uit nieuwe grondstoffen gemaakt te worden. Op dit moment is het niet altijd mogelijk om bestaande materialen op een gelijkwaardige manier opnieuw te gebruiken, maar we kunnen op dit moment wel zo produceren en bouwen dat dit in de toekomst wel mogelijk is.

Niet alleen hergebruik is belangrijk, maar ook gezondheid. Welzijn en comfort zijn belangrijk voor een goede werkomgeving. Dit draagt bij aan productiviteit, lager ziekteverzuim en hogere vastgoedwaarde. Speciaal hiervoor is de WELL certificering opgezet. Hierin wordt specifiek aandacht gegeven aan lucht, licht, voeding, fitness, geest, water en comfort.

Wij vinden het als ontwikkelende bouwer van belang om bij te dragen aan de transitie en het waarborgen van vastgoedwaarde. Het is namelijk heel goed te combineren met ons vakgebied waarmee we gezonde leef- en werkruimte bieden, die op een duurzame manier tot stand zijn gekomen en kunnen worden onderhouden.

Virtuele beleving en werkelijkheid
Een wandeling maken door een complex dat nog gebouwd moet worden en alvast bepalen welke kleuren of meubels het beste tot hun recht komen. Met virtuele realiteit (VR) is dat mogelijk.

Wij ontwerpen en bouwen al jarenlang met behulp van BIM. BIM is een digitaal 3D model van een bouwplan met daarin alle informatie over de onderdelen. De toepassing van 3D modellen neemt toe. Steeds meer leveranciers en specialisten werken bouwonderdelen in 3D uit, voorzien van alle specifieke informatie. Dit maakt het mogelijk om een BIM te maken dat compleet is voorzien van alle relevante informatie. Nu wordt nog veel informatie buiten het model bewaard en bewaakt, maar in de toekomst zal dit volledig in BIM worden verwerkt.

Met de koppeling van BIM aan VR wordt het 3D model ook voor toekomstige gebruikers een interactief model dat bijdraagt aan de ruimtelijke beleving. Met een fotorealistisch 3D model kan op een professionele VR set, smartphone, tablet of pc beleefd worden hoe het gebouw er uiteindelijk uitziet. Dit beperken wij niet tot een mooi plaatje, maar ook de inrichting die ruimtebepalend is, werken wij in 3D uit. Zo wordt de ruimtelijke beleving vergroot en worden verwachtingen voor de start van de bouw gemanaged.

BIM biedt ook veel mogelijkheden om de service aan klanten verder te verbeteren, ook na de oplevering van een pand. Als een defect optreedt en de informatie van het defecte onderdeel staat in BIM, kan na een melding meteen het juiste onderdeel besteld worden. Ter plekke bekijken om welk specifiek onderdeel het gaat hoeft niet meer en ook het opzoeken van de specifieke informatie in een bepaalde map is niet meer nodig. Dit bespaart veel tijd, de klant is daarmee veel eerder geholpen.

Wij verwachten dat de moderne toepassingen op termijn de dagelijkse bouwpraktijk veranderen. De bouw heeft in de toekomst meer applicateurs dan timmermensen nodig. Dankzij hulpmiddelen als BIM worden nog meer onderdelen prefab gemaakt. Die moeten op de bouwplaats alleen in elkaar worden gezet. ‘Legolisering’, noemen we dat. Bouwen én beheren wordt steeds efficiënter.

VR zal ook een grote rol krijgen op de bouwplaats. Het is al mogelijk om op de bouw de posities van bouwdelen te bepalen met behulp van een hololens, zonder dat er een meetlint aan te pas komt. Dit is nog in ontwikkeling en wij volgen dit op de voet. We verwachten dat het niet lang meer duurt voordat VR op de bouwplaatsen van Groothuis wordt toegepast.

Volgend artikel:
Vorig artikel: